Održana prva međunarodna konferencija na tržištu rezervnih dijelova

Formiranje nacionalnog udruženja koje bi trebalo da osnuju učesnici nezavisnog tržišta rezervnih dijelova, jedna je od najvažnijih preporuka Prve međunarodne konferencije „Independent Aftermarket Conference“ koja je posvećena nezavisnom tržištu rezervnih dijelova u regionu Jugoistočne Europe.

Konferencija je u beogradskom hotelu Metropol Palace okupila više od 230 predstavnika kompanija iz ove oblasti koje posluju u preko 20 zemalja u Europi. Konferenciji je prisustvovalo više od 40 novinara iz 5 zemalja Jugoistočne Europe.

OSNIVANJE NACIONALNOG UDRUŽENJA KAO PRIORITET

„Udruživanje kompanija na nivou države, bez obzira na pojedinačna članstva u nekoj domaćoj ili međunarodnoj asocijaciji, predstavlja najbolji način da se prevaziđu sve prepreke koje su postavljene pred proizvođače i trgovce auto dijelovima“, rekao je Hartmut Rol (Hartmut Röhl), predsjednik Nacionalnog udruženja tržišta rezervnih dijelova u Njemačkoj i Međunarodne unije distributera auto dijelova, istaknuvši kako: „Razlog za to leži u lakšem pristupu aktualnim informacijama, tehničkim obukama i edukaciji.“

Veliki dio konferencije bio je posvećen i aktualnim trendovima na međunarodnom tržištu rezervnih dijelova. Ocijenjeno je da elektronska trgovina ima sve veći značaj, kao i da logistička superiornost i tehnička obučenost predstavljaju najveću kompetitivnu prednost na tržištu.

„Mislim da postoji velika potreba za redovnom organizacijom ovakvih skupova, kako bi svi akteri na tržištu bili na vreme obaviješteni o trendovima u industriji“, rekao je Karsten Šusler Bilštajn (Karsten Schüßler Bilstein), generalni direktor Bilštajn grupe i poručio kako: „Razmjena informacija o ključnim pitanjima i temama, kao i aktualnim trendovima unutar branše pruža nove mogućnosti za poboljšanje procesa proizvodnje ili prodaje, naročito za male preduzetnike.“

Kao govornici i predavači u okviru konferencije nastupili su najeminentniji međunarodni stručnjaci iz ove oblasti.

Više detalja o temama panel diskusija i drugim aktivnostima konferencije možete pronaći na internet stranici, Facebook stranici www.facebook.com/iamconferencesee i LinkedIn grupi IAM Conference SEE.